Goede voorbereiding is het halve werk. Dat adagium geldt ook voor een goed arbeidscontract. 

Al verwacht u een goed model te gebruiken, toch kunnen er in de praktijk foutjes in contracten sluipen met bijvoorbeeld een ongeldig proeftijdbeding of het ontbreken van een tussentijdse opzegmogelijkheid.

Niet alleen kunt u een goede basis neerzetten, maar met een goed arbeidscontract kunnen ook risico's worden afgedekt. Uw nieuwste high-potential blijkt gebonden aan een concurrentiebeding met zijn vorige werkgever bijvoorbeeld. Of de opgegeven referenties blijken onjuist te zijn. 

Even belangrijk: u kunt meer handvaten inbouwen in de arbeidsovereenkomst, waarmee u als werkgever vooruit kunt. U kunt de arbeidsovereenkomst, de tone of voice en de inhoud, inzetten om uw 'dna' over te brengen op de nieuwe medewerker. 

Denk aan de meerwaarde van een goede functie-omschrijving en een goed competentieprofiel afgestemd op uw bedrijfswaarden. Des te duidelijker een arbeidsovereenkomst is opgesteld, des te duikelijker zijn de wederzijdse verwachtingen waarop u niet alleen terug kunt vallen als deze tegenvallen, maar ook een basis bieden voor de nodige flexibiliteit en aanpassing aan nieuwe ontwikkelingen.

En hoe beschermt u uw bedrijfsgeheimen? Hoe gaat u om met privacy wetgeving? Hoe formuleert u een geldig, helder concurrentiebeding en hoe zorgt u ervoor dat u ook inzicht heeft in en grip op de naleving daarvan?