Nu het vaccineren in Nederland gestaag vordert, roept dit ook arbeidsrechtelijke vragen op. De antwoorden vind je in deze en de vorige blog. Meer vragen? Laat het ons weten; we nemen ze mee in een volgende blog.

 

  1. Werknemer laat zich niet vaccineren en valt vervolgens ziek uit door corona, wie betaalt?

Werkgever betaalt het loon door tijdens arbeidsongeschiktheid, tenzij er sprake is van opzet.

Oftewel: een werknemer moet bewust ziek hebben willen worden. Daarvan is niet snel sprake.

Bekende voorbeelden waarin opzet of gedeeltelijke opzet is aangenomen: de dronken werknemer (Kantonrechter Amersfoort 12 december 2001, JAR 2002/34) die met zijn lease-auto een ongeluk veroorzaakt waarbij hij letsel oploopt, of de - gewaarschuwde - werknemer die herhaaldelijk uit de running is vanwege de gevaarlijke sporten die hij beoefent.

Als je al zou weten of een werknemer vaccinatie weigert en uitvalt door Corona besmetting, is het nog maar zeer de vraag of sprake is van opzet. Omstandigheden van het geval spelen bij de beantwoording een belangrijke rol. Is sprake van een protest weigering en worden bewust Corona maatregelen overtreden, is sprake van verhoogd risico op besmetting bij uitvoering van de werkzaamheden, behoort een medewerker tot een kwetsbare groep, is ander werk mogelijk, geen wettelijke vaccinatieplicht, grondrechten en ga zo door. Het is wachten op de eerste rechterlijke uitspraak over de gevolgen voor werkgevers en werknemers van het niet willen vaccineren. 

Een ding is zeker: een zorgvuldige overweging is vereist.


De maatschappelijke opvattingen ontwikkelen zich en veranderen, zo hebben we eerder gezien. Waar een mondkapjesplicht op de werkvloer met de hitte in de zomer nog taboe was, werd later door de overheid wel een mondkapjesplicht ingevoerd. Ook de rechtspraak is in ontwikkeling. Zo werd recent nog een uitspraak gewezen door een kantonrechter die het stopzetten van het loon vanwege de weigering om een mondkapje te dragen, gerechtvaardigd achtte.

 

Met andere woorden, waar een vaccinatieplicht nu taboe is, wordt toch gesproken over een vaccinatiepaspoort of negatieve test om toegang te krijgen.

 

  1. Moet een gevaccineerde medewerker ook in quarantaine?

Na een vaccinatie lijkt het gevaar geweken en quarantaine bij klachten of contact met een besmet persoon niet meer nodig. Ideaal ook voor de werkgever, want minder ziekteverzuim. De coronaregels blijven echter voorlopig ook voor gevaccineerden gelden. De vaccin geven een hoge mate van bescherming tegen corona, maar 100% bescherming is niet te garanderen. Ook weten we nog niet hoe lang het vaccin blijft werken. In de toekomst zullen de regels mogelijk veranderen, maar voorlopig geldt dus de quarantaine regel nog voor iedereen.  

 

  1. Mogen de basisregels, zoals afstand houden, vervallen als alle collega’s gevaccineerd zijn?

Het kan zijn dat er binnen jouw onderneming een punt komt dat iedereen gevaccineerd is. Dit kan ook gaan om een bepaalde ploeg of afdeling. In sommige verpleeghuizen doet deze situatie zich al voor en worden bepaalde basisregels losgelaten bij een vaccinatiegraad van 80%. Op het moment dat binnen jouw onderneming van deze situatie sprake is, zullen versoepelingen ook mogelijk zijn. Toch zal het belangrijk zijn om oplettend te blijven. Medewerkers gaan immers ook om met mensen buiten het bedrijf die mogelijk niet gevaccineerd zijn. De situatie zal dus waarschijnlijk pas aan de orde zijn als in heel het land ruimte komt voor versoepelingen.

Hoe kan je vaccineren stimuleren onder jouw personeel? Lees de blog ‘het coronavaccin: arbeidsrechtelijke gevolgen’

 

Heb je meer arbeidsrechtelijke vragen rondom corona? Stel ze aan de specialisten van Committ Legal.